Gulasz warzywny

Gulasz warzywny

Pomalutku sezon się kończy, więc korzystajmy dopóki można. Dzisiaj polecam Wam wyśmienity gulasz warzywny który robi się błyskawicznie. Warzywa w nim są al dente dlatego bardzo zdrowe.

Składniki:

– Cukinia

– Papryka, czerwona, żółta, zielona

– Średnia cebula

– 5 dużych pieczarek

– 4 ziemniaki

– 4 pomidory

– 5 ząbków czosnku

– Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, papryka wędzona, koperek, natka pietruszki, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy 1,5-2 litrami wody, gotujemy ok. 10 minut. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę i chwilę podsmażamy na patelni. Do podsmażonych warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzucamy do garnka z ziemniakami, dusimy ok. 10-15 minut. Na koniec doprawiamy papryką wędzoną, solą i pieprzem.  Smacznego