Gulasz warzywny
Pomalutku sezon się kończy, więc korzystajmy dopóki można. Dzisiaj polecam Wam wyśmienity gulasz warzywny który robi się błyskawicznie. Warzywa w nim są al dente dlatego bardzo zdrowe.
Składniki:
– Cukinia
– Papryka, czerwona, żółta, zielona
– Średnia cebula
– 5 dużych pieczarek
– 4 ziemniaki
– 4 pomidory
– 5 ząbków czosnku
– Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, papryka wędzona, koperek, natka pietruszki, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy 1,5-2 litrami wody, gotujemy ok. 10 minut. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę i chwilę podsmażamy na patelni. Do podsmażonych warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzucamy do garnka z ziemniakami, dusimy ok. 10-15 minut. Na koniec doprawiamy papryką wędzoną, solą i pieprzem. Smacznego