Sałatka z pieczonym burakiem, pęczakiem i twarogiem.

Będą potrzebne:

– 2-3 upieczone buraki

– 50 gr ugotowanej kaszy pęczak

– 50 gr chudego twarogu

– garść rukoli

– garść słonecznika (lub innych ziarenek)

– sos winegret*

Przygotowanie

Sposób wykonania:

Słonecznik uprażyć na patelni na złoty kolor. Na rukolę układamy pokrojone w kostkę pieczone buraki i rozdrobniony twaróg. Posypujemy prażonym słonecznikiem i polewamy sosem winegret. Sałatkę można ozdobić liśćmi czerwonego szczawiu oraz kolendry.

*Przepis na winegret:

– 1 łyżka płynnego miodu akacjowego (lub inny)

– łyżka musztardy ostrej (fajnie sprawdza się francuska)

– 3-4 ząbki czosnku (wyciskamy przez praskę)

– 7-8 łyżek wody przegotowanej

– sól, pieprz, suszony koperek (lub zioła prowansalskie)

Wszystkie składniki mieszamy (np. w słoiczku energicznie wstrząsając) do uzyskania jednolitego sosu. Można dodać sok z cytryny lub ocet winny.

*Przepis na pastę z ciecierzycy pastę: ciecierzycę ugotowaną (lub z puszki) około pół szklanki miksujemy z suszonymi pomidorami około 5-6 szt z zalewy. Dodajemy 3-4 ząbki czosnku i pieprz ziołowy. Jeśli jest bardzo gęste dodajemy trochę wody z ciecierzycy.