Będą potrzebne:
– 2-3 upieczone buraki
– 50 gr ugotowanej kaszy pęczak
– 50 gr chudego twarogu
– garść rukoli
– garść słonecznika (lub innych ziarenek)
– sos winegret*
Przygotowanie
Sposób wykonania:
Słonecznik uprażyć na patelni na złoty kolor. Na rukolę układamy pokrojone w kostkę pieczone buraki i rozdrobniony twaróg. Posypujemy prażonym słonecznikiem i polewamy sosem winegret. Sałatkę można ozdobić liśćmi czerwonego szczawiu oraz kolendry.
*Przepis na winegret:
– 1 łyżka płynnego miodu akacjowego (lub inny)
– łyżka musztardy ostrej (fajnie sprawdza się francuska)
– 3-4 ząbki czosnku (wyciskamy przez praskę)
– 7-8 łyżek wody przegotowanej
– sól, pieprz, suszony koperek (lub zioła prowansalskie)
Wszystkie składniki mieszamy (np. w słoiczku energicznie wstrząsając) do uzyskania jednolitego sosu. Można dodać sok z cytryny lub ocet winny.
*Przepis na pastę z ciecierzycy pastę: ciecierzycę ugotowaną (lub z puszki) około pół szklanki miksujemy z suszonymi pomidorami około 5-6 szt z zalewy. Dodajemy 3-4 ząbki czosnku i pieprz ziołowy. Jeśli jest bardzo gęste dodajemy trochę wody z ciecierzycy.