Spaghetti z pastą z ciecierzycy i suszonych pomidorów.

Składniki:

– makaron szpinakowy (lub inni dowolny)

– pasta z ciecierzycy*

– ser grana padano (lub inny twardy)

– pomidorki koktajlowe

– bazylia czarny sezam

Przygotowanie

Makaron gotujemy aldente. Do ugotowanego makaronu dodajemy pastę z ciecierzycy. Reszta pasty będzie idealna na kanapki zamiast masła lub do naleśników. Do dania dodajemy pomidorki koktajlowe, ser, bazylię (lub inne zielone listki) całość posypujemy czarnym sezamem lub czarnuszką.

*Przepis na pastę z ciecierzycy pastę: ciecierzycę ugotowaną (lub z puszki) około pół szklanki miksujemy z suszonymi pomidorami około 5-6 szt z zalewy. Dodajemy 3-4 ząbki czosnku i pieprz ziołowy. Jeśli jest bardzo gęste dodajemy trochę wody z ciecierzycy.