Składniki:
– 50 gr wędzonego trewala (lub inna wędzona ryba)
– dwa jajka
– 50 gr czerwonej papryki
– 2 garście ulubionego miksu sałat
– pomidorki koktajlowe
– sos winegret *
– pieprz świeżo mielony
– grzanki z chleba razowego
Przygotowanie
Sałatę układamy na talerzu. Paprykę kroimy w miarę drobno i układamy na sałacie, dodajemy wędzonego rozdrobnionego trewala. Ugotowane na twardo jajka kroimy na pół i układamy na przygotowanej sałatce. Dodajemy pomidorki koktajlowe oraz gałązkę kopru. Wszystko polewamy sosem winegret. Podajemy z grzankami z chleba razowego lub żytniego.
*Przepis na winegret:
– 1 łyżka płynnego miodu akacjowego (lub inny)
– łyżka musztardy ostrej (fajnie sprawdza się francuska)
– 3-4 ząbki czosnku (wyciskamy przez praskę)
– 7-8 łyżek wody przegotowanej
– sól, pieprz, suszony koperek (lub zioła prowansalskie)
Wszystkie składniki mieszamy (np. w słoiczku energicznie wstrząsając) do uzyskania jednolitego sosu. Można dodać sok z cytryny lub ocet winny.