Sałatka z wędzonym trewalem i jajkiem.

Składniki:

– 50 gr wędzonego trewala (lub inna wędzona ryba)

– dwa jajka

– 50 gr czerwonej papryki

– 2 garście ulubionego miksu sałat

– pomidorki koktajlowe

– sos winegret *

– pieprz świeżo mielony

– grzanki z chleba razowego

Przygotowanie

Sałatę układamy na talerzu. Paprykę kroimy w miarę drobno i układamy na sałacie, dodajemy wędzonego rozdrobnionego trewala. Ugotowane na twardo jajka kroimy na pół i układamy na przygotowanej sałatce. Dodajemy pomidorki koktajlowe oraz gałązkę kopru. Wszystko polewamy sosem winegret. Podajemy z grzankami z chleba razowego lub żytniego.

*Przepis na winegret:

– 1 łyżka płynnego miodu akacjowego (lub inny)

– łyżka musztardy ostrej (fajnie sprawdza się francuska)

– 3-4 ząbki czosnku (wyciskamy przez praskę)

– 7-8 łyżek wody przegotowanej

– sól, pieprz, suszony koperek (lub zioła prowansalskie)

Wszystkie składniki mieszamy (np. w słoiczku energicznie wstrząsając) do uzyskania jednolitego sosu. Można dodać sok z cytryny lub ocet winny.